„Съдът не е на никого – нито на ГЕРБ, нито на ДСБ. Той върши работата си съобразно законите”, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Той допълни, че ако по темата за свързаност между него и ДСБ има факти, да му бъдат посочени. „Нека бъдат посочени с конкретика, за да мога да понеса отговорност, ако това е така. Ако не е така да мога да продължа да върша спокойно работата си”, каза Панов.

„Ще продължавам да казвам, че съм за радикални промени, защото те са част от отстояване на независимостта на съдебната система – разделянето на ВСС също е част от независимостта”, каза председателят на ВКС.

На въпрос за кариерното развитие на съдия Спас Иванчев, което наскоро беше коментирано от Цветан Цветанов, Панов поясни, че вече е въвлечен в театъра на абсурда. Бивщият вътрешен министър Цветанов преди време заяви, че съдиите, отсъдили срещу него, са били повишени. По-късно Висшия съдебен съвет опроверга тази информация. По думите на Панов това е важен въпрос, защото подобни твърдения ерозират доверието към институциите.

На въпрос дали във времето може да подреди нещата с делото на Цветан Цветанов, Спас Иванчев и отиването му във ВКС, Панов отговори: „От дълги години насам тенденцията не е председателите на съдилища еднолично да определят и да кадруват в съдебната система. Не съм човекът, който кадрува в съдебната система”.

„Очевидно не срещам отговор по някакъв начин, колко пъти да го казвам вече”, заяви Панов по повод есемес скандала. По думите му той щял да продължи да настоява информацията кой е изпратил есемес до премиера Бойко Борисов да стане публична.

Панов продължава да не вярва, че съветникът на Борисов Яне Янев е изпратил този есемес.