Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов да помогне в разкриването на истината за изпратения на 14 януари есемес. На тази дата, по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), Панов получи есемес от Борисов, в който пише: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме по записа на двете каки. Не го приехме.“

„Г-н премиер, помогнете ми, в този момент изясняването на истината е от значение“, каза Панов. 

„Споменах също, че високо ценя проявената воля и желанието на премиера да предвижи по-бързо законопроекта, свързан със закона за съдебната власт и всички други теми, свързани със съдебната власт. Но проява на тази воля ще бъде и изясняването кой е изпратил този есесмес. Ако премиерът заяви кой е изпратил този есемес, това ще бъде  поведение на един държавник“, продължи той.

Лозан Панов демонстративно напусна заседанието на ВСС преди две седмици, като заяви, че ще се върне, след като новият представляващ Съвета – Димитър Узунов, представи разпечатка на телефона си от периода, когато премиерът получи есемеса с информация за случващото се на редовно заседание на Съвета. По-късно Узунов обяви, че е поискал от мобилния оператор, който обслужва единствения му номер, да издаде удостоверение, че в часовете, докато е протичало заседанието, той не е водил никаква кореспонденция.

„Искам да се извиня на Димитър Узунов, защото той първи показа разпечатката си, но въпросът не е разрешен. Кой е изпратил есемеса има значение за това как се работи в този Висш съдебен съвет (ВСС). Ако има член на ВСС, който се отчита на политици, това засяга разкриването на истината. Ето защо този човек трябва да понесе отговорност“, коментира на днешното заседание на ВСС Панов.

По думите му с разкриването на истината ще спечели „държавникът Борисов“.

Узунов прие извинението на Панов, а ВСС отново се раздели в мнението и оценките си за този скандал. Някои дори поискаха отчет от Лозан Панов за изминалата година, откогато е председател на ВКС. Други се опитаха да прехвърлят на него отговорността за скандала и го призоваха да покаже своята разпечатка. „Готов съм, нося своята разпечатка“, изненада ги Панов.

По време на дебата за есемеса стана ясно, че са готови разпечатките на 10 от членовете на ВСС, като седем от тях не са имали съобщение на 14 януари. Останалите трима трябва сами да преценят дали да покажат с кого е кореспонденцията им.

На заседанието присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че ако отново започне дебат по темата за есемеса, ще напусне, защото това било „цирк“.

„Аз по тази тема съм казал каквото има и ги съветвам както ние сме се стегнали и работим активно - да променим законите си, така и те да се стегнат и да си свършат тяхната работа, която хората очакват. Просто в тези сериали повече няма да се вкарвам”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.