Лозан Панов е новият председател на Върховния касационен съд (ВКС). За него гласуваха 17 от членовете на Висшия съдебен съвет, 6 бяха „против” и нито един „въздържал се”.

Панов официално ще стане председател на ВКС, след като президентът Росен Плевнелиев подпише указ.

За другия кандидат – Павлина Панова, 6 от членовете гласуваха „за”, 11 „против” и 6 „въздържал се”.

Мандатът на председателя на ВКС е 7-годишен, като той става член на съдебния съвет по право. Шефът на ВКС е известен като един от „тримата големи” в съдебната власт заедно с главния прокурор и председателя на ВАС.

Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система, са дълбоки и трябва да се осъществят, каза Лозан Панов, след като беше избран след 8-часово обсъждане. Той каза, че предстои много работа, която трябва да бъде свършена.

Панов добави, че съдия Панова е блестящ юрист. За да прецени дали в бъдеще ще работи с нея, ще му трябва време първо да се запознае с работата на ВКС и състоянието му.

„Надявам се внушенията, направени в някои от изказванията на някои от хората, които го защитиха днес във ВСС, действително да не са тяхно убеждение. Визирам изказването на колегата Светла Петкова, която каза, защитавайки колегата Панов, че статуквото във ВКС, срещу което трябва да се борим и да се бори евентуално бъдещият председател, е в наказателната колегия на Върховния касационен съд. Не мога да премълча и да подмина с мълчание този факт. Аз съм председател на наказателната колегия, уважавам всички 28 работещи в момента колеги в тази колегия и не смятам, че наказателната колегия е статуквото”, заяви съдия Панова на пресконференцията след избора.

Лозан Панов веднага обясни, че не се е срещал с премиера Бойко Борисов и че няма политически натиск за неговия избор. Както и че няма да изпълнява поръки на сегашния си началник - председателя на върховния административен съд Георги Колев.

„На мен, сами съзнавате, че ми беше трудно още от началото с оглед на номинацията да се опитам да обясня, че не съм прагматичният кандидат, сега чух, че има и прагматични идеи, които съм готов да възприема, но председателят на ВКС трябва да има умения в много сфери, дори да бъде и прагматичен, защо не”, заяви Панов.

Срок за подписване на указа за назначаването му няма. Президентът Росен Плевнелиев даже има право да върне веднъж избраната кандидатура. Второ вето обаче не може да има.

Панов събра нужната подкрепа на 2/3 от членовете на ВСС. Това условие провали първата процедура за назначаване на наследник на проф. Лазар Груев, когато номинирани бяха двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска, временно изпълняваща функциите на председател.

След 8-часово обсъждане

Осем часа бяха необходими на магистратите да решат дали да се съобразят с една от основните забележки в доклада на Европейската комисия от сряда и да гласуват с бюлетини. В крайна сметка те решиха да запазят статуквото.

Самият Панов три пъти поиска тази препоръка да се спази и дори помоли висшите магистрати за прозрачност, но това не се случи.

След няколко такива искания Ясен Тодоров подкрепен от още 15 от членовете на ВСС, каза, че електронната система е много точна, не е компрометирана. Според него твърденията за това са тръгнали от медии и от членове, които са натискали копчетата по няколко пъти.