Спорната поръчка за джипове за ловните стопанства вече е частично изпълнена. Земеделското министерство обаче отказа да ни демонстрира луксозните автомобили за по 200 000 лева.

Цялата ловна дружинка в Елин Пелин кара джипове втора ръка. Автомобилът на Божидар Трайков е на повече от десет години, но без проблем ни качва до подножието на Мургаш. Според Трайков най-важно е да работят добре предавките, да няма проблеми със скоростта, а вътрешните екстри – да има парно.

Но земеделското министерство поиска още луксозни екстри. И купи три държавни ловни джипа за по 200 хиляди лева всеки.

Какво предимство ще са телевизора и подгряващите седалки, когато джипът за лов трябва да мине през такава стръмна и камениста местност?

Според Трайков е абсурдно джип за 200 хиляди лева да премине през трудния терен. Обществената поръчка нямало да бъде спряна, защото била важна за ловния туризъм с чужденци.

„Това не е персонален джип на директора на предприятието, това е джип, който е предназначен за возене на гости, туристи, ловци”, каза Иван Недков, директор на Северно централно предприятие.

С тези джипове чужденците ще се посрещат още на летището. Според Роберт Атанасов, който от години организара лов у нас, екстрите като телевизор не са от значение за чуждите туристи. По думите му ловците се интересуват единствено от девствената природа.

В Африка, например, сафарито с джип на повече от 50 години е атракция. „Обикновено това са пикапи, автомобил 4 по 4 със задна каросерия, която е удобно да се качват кучета, трофея”, обясни Атанасов.

Според изчисленията на министерството инвестицията от близо милион за луксозните джипове щяла да се върне бързо, защото всички ловни стопанства са на печалба. За тази година се очакват близо 5 милона приходи от ловен туризъм. Печалбата ще е около милион.