Няма данни за престъпления в докладите на Сметната палата за финансовото управление на Министерски съвет и за Авиоотряд 28, подчерта председателят на Смeтната палата проф. Валери Димитров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„В момента администрацията на Министерския съвет работи много по-добре, отколкото преди четири години, когато докладът беше изпратен в прокуратурата, имаше много лоши договори по обществени поръчки”, подчерта Димитров и настоя да отбележи, че това в огромна степен се дължи на секретаря Росен Желязков, който управлявал добре администрацията и имуществото на кабинета. Той беше обвинен в престъпления по служба за незаконните бюлетини в Костинброд. Обвинителният акт, който беше внесен в съда през декември, обаче беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения в края на януари.

Лоши практики

Валери Димитров подчерта, че няма данни за престъпление и в одитния доклад за Авиоотряд 28, въпреки констатираните 53 незаконни полета. „Става въпрос за лоша нормативна уредба – Авиоотрядът е използван за неща, които не са му присъщи”, каза председателят на Сметната палата.

Тези полети са по заявка на физически лица за 830 000 лв. „Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да превозва само определени длъжностни лице. Изключително лоша практика е да извършва търговски полети”, подчерта Валери Димитров. Мнението му оборва твърденията на Бойко Борисов, че търговската дейност на правителствените самолети и хеликоптери са внесли пари в бюджета на Авиоотряда.

Димитров уточни, че всички полети практически са платени. Заявените два полета за Федерацията по мотоциклетизъм първоначално били поискани безплатни, но по време на одитната проверка сумите са били възстановени и това е констатирано в документа.

„Разходите за пътувания на бизнесмени за лов са покрити, но въпросът е, че Авиоотрядът не е търговски превозвач”, подчерта Валери Димитров.

„Тази лоша практика не е от сега, данните са че и преди е имало такива полети по заявки на други лица. Трябва изрично да бъде променена нормативната уредба”, настоя председателят на Сметната палата.

Допълнителното стимулиране

Зам.-председателят на институцията Цветан Цветков коментира отчетените в доклада суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които в периода на одита възлизат на 247 000 лв.

„В медиите беше посочена сумата от 1,3 млн. лв., но това са пари за заплата на политическия кабинет за цяла година - там са премиерът, тримата вицепремиери, секретарите и пресцентърът, общо 42 души”, обясни Цветков.

Той пресметна, че се падат средно по 500 лв. бонуси за всеки служител, като сумата се вписва в действалото тогава изискване да не надвишава 30% от общата сума за заплати – тя е малко над 20%.