Критична ситуация във Врачанско на прага на зимата. В някои от населените места няма кой да чисти улиците от снега заради ниското заплащане.

Тази година общината във Враца реши да смени формулата и да формира цената не на изразходено време за разчистване на снега, а според дължината на уличната мрежа в селата.

Повечето трасета в планинското село Челопек обаче са под наклон и почистването им е доста трудоемко. „Като е половин метър сняг, той нагоре не може да излезе изобщо, само надолу, в една посока я чисти, и за да мине два пъти по тая улица и да я почисти хубаво, трябва да измине тройно повече километри, отколкото е самата улица”, обяснява Гриша Григоров, кмет на селото.

В местния бар едни се шегуват, че снегорин не им трябва, защото наближавал краят на света, но други сериозно се притесняват. „Как ще пътуваме за лекарства до Враца, с рейс, а като няма снегорин, рейсът не може да ходи”, коментира Виолета Ценова, жител на Челопек.

Тази седмица предстои среща между представители на общината и евентуалните кандидати да чистят снега, за да се успокои напрежението, но до консенсус едва ли ще се стигне, ако не се вдигне заплащането. И ако поне част от парите не се превеждат авансово на фирмите изпълнителки, както е било досега.