Министър Лиляна Павлова освободи Мирослав Боршош от длъжността изпълнителен директор и член на борда на НДК. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК.

Причините за смяната са системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Според разпространеното съобщение действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение „както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на европейското председателство”.

В момента се провежда заседание на новия Съвет на директорите. За негов председател ще бъде избрана г-жа  Таня Милева, а за изпълнителен директор на НДК – Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите.

„Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона”, заяви Мирослав Боршош в своята фейсбук страница.

Той допълни, че е недопустимо тези процедури да се порвеждат на фона на безпрецедентна атака срещу НДК.

„Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната н НДК е безспорна и видима за всички. Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС заплашва да го провали”, допълва още Боршош.