Нашето желание и усилие е България да се представи достойно при председателството си на Съвета на Европа, каза в предаването „120 минути“ по bTV министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Имаме по-голяма амбиция от спокойно председателство. Искаме да покажем, че не сме просто една държава в задния двор на Европа. Ние сме външна граница, която пази Съюза, но можем да бъдем и балансьор, когато се налага, и арбитър в тежките преговори, които ще се наложи да водим при това председателство – за брекзит, за бъдещето на Европа, за бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. и ситуацията на Балканите.

България може и трябва да бъде лидер на Балканите, каза министърът.

На въпрос дали коалиционни партньори имат участие във формулирането на приоритетите пред председателството, предвид че тяхната позиция към Съюза беше доста променлива през годините, Павлова отговори, че приоритетите се обсъждат на правителствено ниво. Има координационен механизъм и се изготвя съгласувана позиция по приоритетите. „Коалиционните ни партньори съгласуваха тези приоритети и ги приеха“, добави тя.

Снимка: bTV

Утвърденият тригодишен бюджет за подготовката и провеждането на председателството е 150 млн. лв., каза още Павлова. В него влиза и подобрението на сградия фонд – на НДК, резиденция „Бояна“ и допълнителните инфраструктурни мерки.

Ползите и печалбата са преки и косвени. В България по време на шестте месеца председателство ще дойдат над 20 хил. души – държавни глави, министър-председатели, министри, експерти, представители на различни организации. Това е добра възможност за българския бизнес и икономика – хотелите, ресторантите, дори магазините за сувенири. Посещението им е за тяхна сметка, България заплаща нощувката само на премиери или министри +1.

Отделно България ще бъде представена и опозната и това е възможност да се промени имиджът ѝ на „най-бедната държава някъде там в Европа“, каза Павлова

Вижте във видеото кое налага одита на НДК: