Скандал назрява със здравните права на работещи на граждански договор. Законодателни недомислици ги превърнаха в здравно неосигурени и държавата трескаво търси решение.

Вики е напълно незряща, на 23 години и се занимава с народно пеене. Спечелила е множество награди.

Майка й е нейн личен асистент по програма на Столичната община. Има граждански договор и получава заплата, от която й удържат за осигуровки. Въпреки това се води здравно неосигурена.

Димитринка разбира, че е без здравни права случайно - в аптеката, когато си купува лекарства по каса и веднага тръгва по институциите, за да ги пита "защо".

Тъй като е на граждански договор, 25 на сто от възнаграждението й не се облага. Като се приспадне, остава сума по-малка от минималната заплата. В тези случаи осигуровки изобщо не се дължат, а общината ги е удържала и внесла в държавната хазна.

„Тази грешка е доста елементарна и бих казал, че се получава от недоглеждане", коментира счетоводителят Станислав Терзиев.

И тъй като осигуровките са изчислени на по-ниска от минималната заплата, те са недостатъчни, за да се запазят здравните права. От общината се оправдават с противоречие между тяхна наредба и закона, което е оставило 50 лични асистенти без здравни права.

От Столична община обясниха, че това се случва за първи път и е много тревожно.

Решение се очаква до дни.