БСП сама е виновна за все по-лошите си изборни резултати. Такива са обвиненията в публичното пространство.

Организациите в цели градове дори напускали партията, а призивите за оставка на лидера Михаил Миков били все по-чести.

Пенка Христова е член на БКП от 1979 г., после и на БСП. Работила като детска учителка, докато през 2003 година не решила да се кандидатира за кмет. Разбира се - от левицата.

И не просто спечелила, но била безкомпромисен фаворит цели три мандата. До 23 септември тази година, когато се оказало, че въпреки уверенията, БСП просто е забравило да я издигне за четвърти път.

„Бях пропусната в суматохата. Така ми беше заявено, в суматохата сме те пропуснали”, каза тя. Христова получила покани от 4 други партии, но вярна на БСП, отказала. А пък имала само един опонент, от ГЕРБ, който сега печели служебно. Сега, тя е разочарована, че е предадена от собствената си партия.

Лидерът на БСП призна, че не знае за случая. „Ще й се обадя специално да й се извиня ако е допусната такава грешка”, заяви Миков.

Оказва се, че не само в Панайот Волов е имало забравени. Красимир Костов е карал два кметски мандата в Шумен от БСП. Отказал се изненадващо от трети. Без обяснения - нито от него, нито от партията.

Проблеми и във Видин, райоънът на лидера на левицата. Оттам поискали оставката на Михаил Миков официално, след като номинирали свои кандидати, а от Позитано 20 се опитали да наложат други.

Миков обяви искащите оставката му за нелегитимни, тъй като вече са в друга партия.

БСП загуби служебно изборите в село Панайот Волов. Във Видин не отива дори на балотаж. Само в Шумен все още не всичко е загубено.