Дълги опашки от пациенти със стомашно-чревни разстройства се извиват пред лекарските кабинети по морето. Повечето от тях са повалени от ентеровируси. Усложненията може да са сериозни, предупреждават медиците. Има ли успешна профилактика?

В Националната референтна лаборатория по ентеровируси по безспорен начин се доказва дали даден пациент е заразен или не. Все още не се отчита повишено ниво на заболеваемост, което е характерно за сезона. Пораженията от ентеровирусите може да са много сериозни и да доведат до трайни увреждания. Как да се предпазим?

Дори в дъждовен ден на плажовете има курортисти. И почти всеки е изкарал летен грип.

Пред кабинетите на джипитата е пълно с оплакващи се от стомашни неразположения. Според лекари, основни източници на зарази са пясъкът, морето и храните.

„Добре е да спазват хигиена, да мият ръцете с топла вода и сапун, да подбират храната, която консумират, условията, при които тя е приготвена, начин и време на съхранение след закупуването й, количеството, комбинацията със слънчевите бани, евентуално с алкохолна консумация. Когато става въпрос за деца, да се полагат усилия за съхраняване на имунитета им, да не бъдат прегряти”, обясни д-р Христина Димитрова.

Проби от заболелите се изпращат в Националната референтна лаборатория, но обикновено при усложнения.

Те настъпват 2-3 седмици след заболяването и може да са сериозни, като вирусен менингит или миокардит, например. 20% от диабета при младите хора е причинен от вируса. Антибиотиците не помагат.

„Нямат никакъв ефект върху тези вируси. Обикновено за антибиотиците принципът е да се изчака 2-3 дни и чак след това, ако заболяването продължава може да се приложат антибиотици”, каза акад. Ангел Гълъбов, председател на балканското микробиологично дружество.

Веднъж попаднал в организма, вирусът е неконтролируем, а пораженията - непредсказуеми.

Енетеровирусите са силно заразни. Можем да помогнем за намаляване на разпространението им с подобряване на личната си хигиена.