„Не ми прехвалвайте един шофьор на самолет. Той си е един шофьор на самолет. Колкото и да е отговорно, не е по-отговорно от много други професии. Знаете ли първото, което научават, когато влязат пилотите - къде е копчето за катапулта. Ето това Радев го знае, за да може в случай на опасност да се изстреля и да се спаси."

Това са квалификациите, които Валери Симеонов използва тази седмица в телевизионен ефир по адрес на президента Румен Радев.

Определението му „ шофьор на самолет"  разгневи гилдията. Стигна се дотам, че военният пилот полковник Иван Апостолов , отговори на Симеонов с отворено писмо в социалните мрежи:, което започва със следните думи: „ Г-н Симеонов, не мога да Ви нарека „Уважаеми”, понеже не изпитвам никакво уважение към Вас"

В писмото си до Симеонов полковник Апостолов му припомня за ролята на военната авиация в Балканската война, отбраната на София, както и по време на Студената война.

„Г-н Симеонов, ако искате заповядайте насреща да си поговорим, ако искате пред телевизията, ако искате насаме, но Вие настроихте не само пилотите, настроихте цялото общество срещу Вас”, заяви пред камерата на bTV ветеранът.

Полковник Иван Апостолов е един от емблематичните пилоти на военното летище в Балчик. Има впечатляваща летателна биография. Едва на 21 години вече управлява реактивен самолет.

Служил е и в бойните части.  Има над 2000 часа във въздуха. През 90-те години става известен и като първия пилот на мотоделтапланер.

Голямата му „любов” е МиГ-21, който до неотдавна служеше на първа линия в системата на противовъздушната отбрана на републиката. Прехващачът е опасен, особено при ниски скорости. Има и катастрофи със загинали.

Заради рисковете на професията майката на полковник Апостолов го молела да се насочи към нещо по-безопасно, точно каквото било и желанието на родителите на настоящия президент. 

„Една жена ми написа: „Вие сте били готови да оставите родители, съпруги, деца….защо? Не можах да й отговоря, изглежда това чувство да летиш е по-голямо от всичко и не заради самото летене, тук имаме елемент на дълг към родината”, споделя полковникът.