Лекарите от Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение изнесоха данни за броя на пострадалите при катастрофи и цената на лечението им.

Българското дружество по анестезиология ще направи свои предложения към Министерски съвет и Министерство на здравеопазването заради големия брой катастрофи и заради големия разход при лечението на пострадали при тях.

Едно от предложенията е да се вдигне вноската по застраховка "Гражданска отговорност" и парите да не отиват само за ремонт на автомобилите, а и за лечението на пострадали при катастрофи, вероятно например да отиват във фонд и от него да се насочват към съответните болници.

Данните бяха изнесени от 5 от най-големите болници в страната, които имат Реанимации и които отчитат през годините ръст на пострадалите при катастрофи и съответно големи разходи при лечението им.

Например през „Пирогов” само за месец са преминали 450 жертви на катастрофи, като лечението на ден за тежко пострадал при катастрофа е 1490 лв.

Примери бяха дадени и от други големи болници, като тези в Бургас и ВМА. В Бургаската болница отчитат 84% недофинансиране на лечението на пострадали, а недофинансирането във ВМА е 89%.