Нов скандал се развихри с Фонда за лечение на деца. Министерството на здравеопазването подготвя промяна в правилата му за работа, а лекари и родители готвят протест.

Днес беше първото заседание на Обществения съвет с новия му директор д-р Тинка Троева. Бяха разгледани документите на над 60 деца, които разчитат на финансиране, за да се лекуват.

От здравното министерство са пестеливи за готвените промени. Най-вероятно те ще засегнат правомощията на Обществения съвет, в който освен лекари влизат представители на пациентите и журналисти.

Единствено заместник-министърът Атанас Кундурджиев обяви, че според него Общественият съвет  не трябва да взема „решения по целесъобразност”, а да бъде само консултативен орган, който да подпомага фонда и да следи как се изразходват средствата.

„Смятам, че не е редно хора, които нямат медицинска специалност да се произнасят по медицински казуси", заяви Атанас Кундурджиев.

Пациентски организации скочиха, че се прави опит да се ликвидира гласът на гражданската квота в съвета, което поставя под риск прозрачността на дейността му.

Според сега действащия правилник Общественият съвет е консултативен орган и въз основа на решенията му, директорът на фонда издава заповед, а ако не е съгласен с тях, връща документите за повторно разглеждане от външни експерти.

„Споровете, които се водят в Обществения съвет, се водят единствено и само от лекарите по медицинската част, останалите - неправителственият сектор и журналистите, участваме само да наблюдаваме как върви процедурата", обясни Пенка Георгиева, член на ОС на ЦФЛД, фондация "Заедно с теб".

От здравното министерство заявиха, че очакват предложения за промени и от страна на фонда, като обещават да ги публикуват за обществено обсъждане.

Идният вторник се организира протест пред здравното министерство заради готвените промени.

Семейството на 4-годишната Ема също разчита на фонда. Детето е с увреждания и вече няколко пъти се лекува зад граница за сметка на институцията.

Майка й Лилия Буюклиева разказва, че в края на миналата година, когато им е предстояла операция на тазобедрената става, са имали най-много проблеми, защото плащането се е извършило в последния възможен ден.

Предстоят й контролни прегледи зад граница, за които семейството отново ще кандидатства във фонда.