Лекари и пациенти на врачанската болница отново протестират
Въпреки тежкото състояние обаче здравното заведение продължава да работи и да приема пациенти
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Болницата във Враца
Снимка: btvnovinite.bg

Не стихват протестите в защита на врачанската болница. Лекари и пациенти отново се събраха в града, за да поискат да бъдат положени адекватни усилия за оцеляването на здравното заведение.

Отново беше блокиран основният булевард в града в близост до болница.

Всеки ден е важен, защото сметките са запорирани от фирми кредиторски, а лихвите при неплащане са особено големи.

Проф. Николай Петров: Дълговете на болниците са над половин милиард леваВрачанската болница минава на "ръчно управление"

В същото време от Медицинския съвет разпространиха декларация, в което се казва, че въпреки тежкото състояние здравното заведение продължава да работи и да приема пациенти. Осигурени са медикаменти и консумативи.

В града са депутати от БСП от здравната комисия, които коментираха колапса в здравеопазването и конкретно във врачанската болница.

"Ако тази болница рухне, тя ще повлече на ефекта на доминото цялата система на здравеопазването, всички областни болници", заяви зам.-председателят на здравната комисия доц. Георги Йорданов.

Държавата спешно търси вариант за спасяването на болниците с големи дългове. "Дали е възможно и законно и как да се изпълни опцията, така че дали ще има един, дали ще го наречем фонд, дали целева субсидия, место, откъдето болничните заведения да могат да теглят кредит, дали да бъде безлихвен или с много малка лихва", обясни ресорният министър проф. Николай Петров.

Търсят се пари и за здравнонеосигурените пациенти в извънболничната помощ, но само за доказано бедни. Парите ще дойдат от Фонда към социалното министерство.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре