Условна присъда от две години с три години изпитателен срок получи лекар заради причинена смърт на новородено.

Съдът в Ловеч наложи наказанието на доктор Нина Байчева от болницата в Тетевен, обвинена, че при водене на раждане поради немарливост е причинила смъртта на бебе. Байчева е лишена за 2 години от лекарските си права.

Пропуски на лекарския екип са довели до смъртта на новородено в болницата в Тетевен. Това констатира Изпълнителната агенция медицински одит през 2015 г. при извършени проверки в болницата заради смъртта на бебе при раждане по време на дежурство на д-р Нина Байчева.

Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката. Проверяващите са установили, че дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода.

Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите.