Лазаровден е. На този ден се отбелязва християнският празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Исус Христос. Денят е на плаваща дата и се отбелязва всяка година в съботата преди Цветница и Страстната седмица.

У нас денят е познат още с имената Лазарница, Лазар и Лазарова събота.

Каква е историята?

В Новия завет Лазар е ученик на Христос и брат на Марта и Мария-Магдалина, когото Исус извежда от гроба и връща към живот.

Според евангелието когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Снимка: iStock

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Какви са традициите?

На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадяват и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им кравайчета и жито.

Снимка: iStock

Подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастната жена, която е била посветена в лазаруването, помага на малките момичета да разучат песните, които изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

Самото лазаруване има сходство с коледуването – лазарките обикалят къщите в селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

Две от лазарките в групата носят кошници, в които да поставят подаряваните им от домакините яйца, а други две носят криваци (или едната кривак, а другата нож), смятани за мъжки атрибути.

При влизането във всеки дом на двора лазарките с криваците ги изправят в средата, две или четири други лазарки танцуват около тях, а останалите ги ограждат в кръг и пеят лазарските песни.

Самите песни, отличаващи се с повтарянето във всеки стих на обръщението „Лазаре“, са голям брой, като всяка е пригодена за човек с определено обществено положение – момче, момиче, булка, овчар, свещеник и т.н. – като лазарките подбират по една за всеки члена на посещаваното домакинство.

На този ден се играе и несключено лазарско хоро.

Снимка: iStock

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

На този ден имен ден празнуват хората, носещи имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезара, Лъчезар и производни.

А по случай предстоящите празници в Морската градина на Бургас се открива националната изложба на цветя „Флора 2024“.

Над 90 фирми, участници и флористи от цялата страна, подредиха цветни арт инсталации и атрактивни аранжировки.

Изложението продължава до 6 май.