В планините има сериозна лавинна опасност. В същото време десетки са скиорите, избрали да карат в така наречената пудра извън пистите. Какво да правим, ако попаднем в лавина?

Най-важно е да се запази самообладание, съветват планинските спасители. Хубаво е да бъдат двама-трима човека, когато карат в такива терени, защото другарската взаимопомощ е най-важното нещо.

Факторът време е един от най-важните. След 18-тата минута рязко намаляват шансовете за добър край - пострадалият да бъде намерен жив.

Има специални уреди, с които много бързо се открива човек, ако попадне в лавина, обясни спасителят. В раницата трябва да има също лавинна лопатка, сонда, с която се локализира пострадалият.

Спасителят препоръча на всички фрийрайдъри, които искат да карат извън пистата, да посетят курс в ПСС – лавинен курс, който е в рамките на 3-4 дни, където се дава богата информация как се работи с уредите.

Как се задейства лавина?

Със самото спускане се подсича снегът и снежната маса се освобождава, защото в момента няма здрава основа, отдолу има един слой лед и го събарят, обясни спасителят Иво.

Според него скиорите правят това, защото не са запознати с терена, не знаят къде да карат.

Пет минути могат да спасят живота ви, каза спасителят Наско. Той показа брошура за поведението на хората в планината при попадане в тежка ситуация. С новото приложение на ПСС много лесно могат да локализират мястото на пострадалия само с един бутон. Той препоръча никога да не надценяваме себе си и никога да не подценяваме планината.

Лавиноопасният сезон започна. Вчера падна лавина в Пирин. Падането на снежната маса е предизвикано от скиори, които карали извън очертанията на пистите.

Спасителите тръгват към Ечмище - район, забранен за ски и сноуборд. Но предпочитан от фрийрайдърите. Десетки са скиорите, избрали да карат в така наречената пудра.

„Падна сняг и хората, фрийрайдърите започнаха да излизат веднага от пистите”, каза спасителят Атанас Уков.

Дежурното оправдание - изгубили се в планината.

Да предизвикаш лавина не е трудно.

„Подсичат склона и снегът се освобождава в този момент. Най-вероятно се надяват, че няма да се случи на тях”, каза Ивайло Валеов.

Никой не признава, че е свлякъл снежна маса. Един румънски турист, когото лавината изхвърли върху дърво в Пирин твърди, че не помни нищо.

„Не знам какво се случи, не знам, много съм объркан. Няма проблеми, добре съм, благодаря”.

Румънският скиор ще заплати близо 600 лева, защото застраховката не важи в забранените зони.