КЗП започва проверка на случая с ваучерите за секцио
Експерти твърдят, че подобни предложения противоречат на редица закони
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Цезарово сечение
Снимка: iStock

Комисията за защита на потребителите започва проверка след репортажа на bTV за ваучерите за намаление за цезарово сечение и аборт по желание.

Експерти твърдят, че подобни предложения противоречат на редица закони.

Репортажът провокира множество дискусии в обществото. Най-съществената обаче е за ръста на цезаровите сечения през последните години и съмненията за тяхната целесъобразност.

В сайт за колективно пазаруване – ваучери за аборт или секцио с намаление (ОБНОВЕНА)Нямаме нищо общо с тези ваучери, твърдят от болницата, в която те могат да се ползват; всички оферти са съгласувани с подателите им, казват пък от сайта

От 2014 г. до сега броят на тези операции нараства над 40%, въпреки че раждаемостта спада.

По данни на бившия здравен министър Стефан Константинов средно за Европейския съюз процентът на цезарови сечения от всички раждания е 27%, а в България от началото на годината – 46%.

От bTV изпратихме молба до сайта за колективно пазаруване да ни върнат парите за ваучера от 100 лв. Оттам обещаха да го направят, но отклониха поканата ни за интервю.

Отказаха да предоставят и договора, който твърдят, че са сключили с частната болница в Панагюрище, но обещаха да изпратят съвместна писмена позиция. Такава все още не сме получили.

Ваучер за секцио – върхът на вулгаризиране на медицината Това коментира д-р Стефан Константинов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той отчете, че от началото на годината 46% от ражданията у нас са с операция, но това не носи нищо добро нито за майките, нито за бебетата

Според адвокати сайтът е нарушил няколко закона – за защита на потребителите, за електронната търговия, за защита на личните данни и закона за здравето, в частта за информираното съгласие.

Бърза справка в интернет показва, че с подобен вид бизнес се занимават и други сайтове с реклами в други лечебни заведения, а ваучерите се предлагат почти за всичко – от почистване на зъбен камък до ин виро процедура на промоция.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре