Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира за контрола по спазването на периода за отчитане на месечните сметки за потреблението на електрическа енергия. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов от вчера започна проверка на отчитането на месечните сметки за ток.

Според стенограмата от проведеното заседание на кабинета, вицепремиерът Томислав Дончев съобщава на Борисов, че през уикенда получил няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.

"Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така. Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична", подчертава Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова също посочва, че е получила такава информация. Вицепремиерът Меглена Кунева се намесва, че това е директно свързано със Закона за защита на потребителите.