Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри стари ученически бележници в търговската мрежа. Това стана ясно по време на проверката на инспекторите дни преди старта на учебната година.

От тази година бележниците вече нямат поле за „забележки”, а пише „отзиви и информация".

На сергиите на пл. "Славейков" проверяващите попаднаха на двама продавачи, които предлагаха от старите ученически бележници.

Санкциите достигат до 30 хил. лева, но засега ще бъдат направени само предписания. „След което да се направи веднага последващ мониторинг и ако се срещне отново този проблем да се наложи санкция”, посочи председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Следим и качеството на ученическите стоки – анонсите за т.нар. анатомични раници, както и за дрехите и обувките за по-малките ученици. Има европейски стандарти за безопасност. Обект на нашите проверки е и истинността на намаленията и промоциите, които съпровождат тази кампания. При установяване на нелоялна търговска практика санкцията може да достигне до 30 хил. лв. при първоначално нарушение и до 50 хил. лв., ако ние констатираме, че това нарушение е извършено повторно”, добави Маргаритов.

Той напомни на родителите да бъдат внимателни, когато купуват принадлежностите за училище и към тях са отправени анонси за сериозни намаления за различен тип комплекти или ученически стоки, да проверяват дали действително това е най-изгодната оферта. „Все по-актуално е и онлайн пазаруването и лесно и бързо всеки може да направи проверка и да прецени кое е най-изгодно и потребно. Нека да търсят актуалните помагала и документи, за да може всичко да бъде в съответствие с изискването на закона”, каза още председателят на КЗП.