Продължава задочният спор между властта и големите търговски вериги. В парламента е внесен законопроект, който цели да подобри конкуренцията между хипермаркетите и доставчиците. Депутатът от левицата Корнелия Нинова заяви пред bTV, че текстът е обсъден със заинтересованите страни. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия обаче каза, че документът не е изготвен с участието на търговските вериги и е вреден за тях.

Нинова обясни, че се въвежда понятието „значителна пазарна сила”. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има 3-месечен срок да изготви методики и да каже коя фирма има значителна пазарна сила.

„Понятието не е ясно, не е познато в европейската практика, прилага се в няколко страни и те са заплашени от санкции”, възпротиви се Матеев. Според него се дават твърде много правомощия на КЗК и тя става законодателен орган, който ще изготвя „черен списък” на компаниите. Глобата, която веригите може да отнесат, е 10% от оборота на компанията. „Абсурдно е подобни глоби да се отнасят за сектор, чийто дял е най-малък в ЕС”, коментира Матеев.

Нинова не се съгласи с тезата, че подобни практики не са популярни в ЕС. Тя поясни, че Европейската комисия е издала „зелена книга”, в която са обяснени порочните практики.

Двамата с Матеев се разминаха и относно това дали след законодателните промени цените в хипермаркетите ще се повишат. Според представителя на търговските вериги те ще вървят нагоре. Нинова обаче смята, че след отпадането на различни видове такси, които големите компании налагат на малките производители, ще е по-евтино в хипермаркетите.

„Ако държавата се намеси в ценообразуването, може да нанесе щети на търговци, производители и потребители”, възрази Матеев.