„Музикаутор” злоупотребява с господстващо положение, заявиха от Комисията за защита на конкуренцията. Причина за проверката станаха конфликтите между Българското национално радио и сдружението.

Разривът в отношенията между радиото и дружеството дойде с настъпването на Новата година, когато предишният договор изтече, а „Музикаутор” настоя за нов за по-високи тарифи.

В резултат на наложената забрана от началото на годината БНР излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

След три месеца преговори, двете страни постигнаха споразумение за нов договор.

Според проверката на КЗК по време на водените преговори и от цялото поведение на „Музикаутор” може да се направи извод, че прекратяването на първия им договор е с цел постигане на исканите от Сдружението условия.

„От установените факти не може да се изведе друга цел и причини, които обективно да обосновават поведението и да оправдават прекратяването на договор”, посочват още от КЗК.

„Музикаутор”, като предприятие с господстващо положение, лишава националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, на който БНР осъществява дейност”, допълват още от КЗК.

Според тях по този начин е нарушена работата на радиото, възложена му със закон.