Два дни след като спря разследването за картел на пазара на горива на дребно, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обясни, че еднаквите цени не означават непозволено договаряне.

В търговията с горива няма картел, а ценови паралелизъм, който не се преследва от закона в Европейския съюз, каза нейният председател Юлия Ненкова.

От КЗК обясниха, че между компаниите имало обмен на информация, който не се отнасял до бъдещи цени. Така не успели да докажат картел, какъвто преди половин година твърдяха сериозно, че съществува.

„Това, което ние констатирахме първоначално, е, че има обмен на информация. Това, че определят еднакви цени на дребно, не означава, че има забранено поведение. Имаше открито заседание и всички колеги адвокати си направиха защитата, изписаха маса страници, с което разколебаха Комисията по отношение понятието „картел“ в продажбата на горива“, обясни Ненкова.

Комисията обаче не отговори дали тези еднакви цени са ощетили крайните потребители. Антимонополистите прехвърлиха отговора на въпроса към Комисията за защита на потребителите (КЗП), въпреки че повече от две години правиха секторен анализ на пазара на горива.

Снимка: bTV

През октомври миналата година Комисията излезе със становище, че има съмнения за наличие на картелно споразумение между „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД. Сега ги задължава да приемат мерки за ограничаване на търговската информация под формата на вътрешни процедури, но не уточниха как точно ще следят дали фирмите изпълняват изискванията.