Има опасност България да бъде разделена от Румъния в механизма за сътрудничество и оценка, алармира вицепремиерът Меглена Кунева в понеделник.

На специална пресконференция тя обяви пред журналисти, че се очаква негативен доклад за България, като случаят с изчезналото тефтерче на Филип Златанов има голяма вероятност на попадне в документа, който трябва да оцени българския напредък  в областта на съдебната реформа и правосъдието.

Кунева увери, че ще отстоява позицията влизането на страната ни в Шенген да не бъде обвързано с механизма за сътрудничество и оценка, но през февруари ЕК е решила при два положителни доклада, какъвто е румънския случай, процедурата за отпадане на границите да стартира. Това означава, че от следваща година отварянето на румънските летища и пристанища ще се отрази неблагоприятно икономически на България.

Кунева обобщи, че от началото на членството на страната ни в ЕС, срещу България са образувани 330 наказателни процедури, от които са затворени 260. По думите й тази година има двойно увеличение на наказателните процедури.

Тя посочи, че една от тях е за софийския боклук, но вече са осигурени 80 процента от средствата по проекта.