Националната библиотека разкри безпрецедентна кражба на най-популярната книга на Божидар Димитров. Новото издание е абсолютно копие, но с името на друг автор.

„Ако бяха турили моето име трудно щяха да ги хванат, и щеше да се продава повече, с известна нескромност, името Божидар Димитров продава”, отбеляза шефът на Националния исторически музей.

Издателството на откраднатото издание е Плевенската печатница "Нима". „Днес се обади един от директорите и каза че е допусната ужасна грешка и иска да се извинят”, посочи Димитров.

Измамата открили в Националната библиотека, където за първи път им се случва такова фрапантно плагиатство.

„Книгата е по скъпа от оригиналната, а в сайта пишеше и че има хора, които са си я купили”, каза Евдокия Куртева от библиотеката.

Всестранно надарен автор

Свързахме се по телефона с посочения автор Антонио Иванджиков. Оказа се, че той е млад футболист на 22 години от Плевен, който играе в отбора "Левски" на град Левски.

Неговото обяснение за случилото се: „Чак сега разбирам, че е издадена тази книга. Аз отивам да си разпечатам за една лекция книгата в тази печатница (...) Аз нито съм получил някакви пари, нито съм подписал нещо да го издават, дори не знам дали имат право”.

В печатницата днес никой не отговаряше на телефона.