Ако ограничим нашите свободи, значи терористите са победили, това е тяхната цел. Това каза Ксавие Лапер дьо Кабан, френски посланик в София, в предаването „120 минути” по bTV.

„Целта на терористите е да се страхуваме”, допълни Кабан. Според него първоначално парижани ще са изплашени, но постепенно ще се завърнат към нормалния живот, защото „ако живееш в непрекъснат страх, това не е живот”.

„Лека по лека разбрах, че това не е само един атентат, а истинска атака”, припомни си Кабан. Той допълни, че е бил много шокиран и развълнуван от реакциите тук. „Много хора дойдоха в посолството да оставят цветя, вчера имаше една малка церемония пред посолството, имаше много хора по улицата”, каза Кабан. По думите му тази реакция доказва, че това, което се е случило на парижани, се е случило и на българи.

„Трябва да има баланс между сигурността и свободата, този баланс не трябва да ограничава нашите свободи прекалено”, допълни френският посланик.

Според Кабан страните членки на Европейския съюз, които са разположени по трасето на нелегалните мигранти, трябва да контролират потока от хора и в двете посоки. „С България работим добре, имаме добър обмен на информация”, допълни Кабан.

„Не знам защо тук и в други страни смятат, че тези хора представляват опасност – като че ли мигрантите идват с нож между зъбите и искат само да ни убият”, каза Кабан по повод отношението към нелегалните мигранти. „Това не е така, това са хора, които или искат по-добър живот, или са истински бежанци, защото бягат от страната, в която има война”, допълни той.

„Франция е моята мила родина, дори и да имам втора родина България, Франция е моята родина, не мога да го обясня, но всички могат да го усетят”, завърши Кабан.