Кризата с ваксините за бебета продължава. Здравното министерство прекрати обществената поръчка на фирмата, защото тя не може да осигури обещаните количества.

Сложната ситуациявъзникна в средата на годината. Оттогава имунизациите се бавят, а държавата е в патова ситуация.

Имунизационният календар се променя и към ваксината се добавя и хепатит Б, освен тетанус, дифтерия, коклюш, детски паралич и хемофилус инфлуенце тип Б. Поради административни неуредици, обаче, нито една от двете не може да бъде доставена.

Грета е едно от потърпевшите бебета. „Става хаос. Родителите са в паника, питат, притесняват се. Педиатрите не знаят какво да отговорят – елате днеска, елате утре”, споделя майката Йоана Славова.

За да не се бавят имунизациите Здравното ведомство препоръча да се поставя 4-валентна ваксина. Педиатрите, обаче, не са съгласни.

„В момента в България няма и моноваксина срещу хемуфилос инфлуенце т.е. започвайки по този начин да ваксинираме децата, после няма как да приложим и само тази ваксина”, посочи д-р Рада Маркова.

5-валентната ваксина ще е тук най-рано през декември. А в момента не може да осигури и обещаната 6-валентна ваксина. Затова ведомството прекрати обществената поръчка, а фирмата обжалва в Комисията за защита на конкуренцията.

Министерството прие ситуацията за извънредна и обяви договаряне с търговци. Но така министърът може да бъде глобен с 15 хиляди лева.

„Аз прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, ако бъда осъден в бъдещ момент. Но не мога да си позволя нито аз, нито моят екип да седим и да чакаме някой да поставя на колене министерството на здравеопазването като институция или мен лично”, заяви д-р Мирослав Ненков.

Ще бъдат доставени 40 хиляди броя от 6-валентна ваксина до края на годината.

Здравното министерство подготвя обществена поръчка за доставка на ваксини за няколко години напред. Така ще бъдем включени в производствените планове на компаниите.

До тогава, обаче, е възможно периодично да възникват подобни кризи.