Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято, обещават хотелиери. Въпреки това обаче кризата за качествени кадри се задълбочава. Ще спаси ли вносът на работници от чужбина летния сезон?

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са „внесени” близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година очакванията са за ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече. 

„От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева – председате на „Клуб на хотелиера” – Несебър.

Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина. 

„Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни”, заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели. 

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. „Работодателят да входира ново искане, при условие че е доволен от чуждия гражданин,  тази заетост да продължи до 9 месеца”, заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас. 

Миграционните служби обаче не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.