Трети ден на бедствие в Раднево и Гълъбово. След енергийната криза в района се появи нов проблем – десетки семейства останаха без вода. В Елхово нивото на Тунджа расте застрашително.

От снощи досега Тунджа качи нивото си с още 6 см. Хората в Елхово не спаха миналата нощ, едва ли ще спят и сега. Нивото на водата се отчита през час. Ситуацията е критична, но паника няма.

Жителите на Елхово масово са се изнесли при близки заради водното бедствие. Цели семейства са се евакуирали от идващата ледена вода. „Изнесохме се - и жената, и децата още онзи ден. Аз идвам само да нагледам къщата. И кучетата изнесох даже снощи:, обяснява Ивайло.

Водата вече извира от шахтите и залива улиците и домовете. Част от улиците са затворени за движение. Помпи и пожарникари от Бургас са извикани в Елхово за да изпомпват водата.

„През последните 4 годни това се случва бих казал за трети път”, обяснява кметът Петър Киров.

Почти готова дига

В Гълъбово дигата около авариралата станция е почти готова. Токът е пуснат, но все още има села на тъмно. Появи се и нов проблем.

„Токът не е спирал днес, ама вода няма от вчера”, обяснява Динко Петров.

Кладенците и помпените станции в Гълъбово са залети след наводнението и на места в общината водата е негодна за пиене.

В последния час новините от Старозагорско са две – още тази вечер проблемът с водата ще се реши и помпените ще заработят. Река Сълзия обаче качи с пет сантиметра нивото си заради контролирано изпускане на язовир „Копринка”.

Според екоминистерството нивата на Марица и Тунджа ще останат над прага за предупреждение още поне 5 дни.

Без разрешение да се източи „Жребчево”

Междувременно от дружество „Напоителни системи”-Сливен заявиха, че през октомври не са получили от ведомството разрешение да изпусне исканото количество вода от яз. „Жребчево” през октомври.

Искането за източване е било направено заради прогнозата за валежи през ноември и декември. През септември 2014 г. нивото на язовира е било 290 милиона кубични метра, при обем 400. В момента там има 370 милиона.

Според управителя на дружеството той е поискал да се изпуснат 30 милиона кубични метра, а било разрешено да се източат едва 10. В момента язовирът бълва по 150 куб. м. в секунда и това е една от основните причини за наводненията по поречието на река Тунджа.

„От снощи има намаляване на нивото на водата в „Жребчево” с 7-10 см и има достатъчно обем вече свободен, така че поеме изпускане на води от язовир „Копринка”, обясни Николай Николов, директор на националната пожарна.

Седмица без ток

2800 души от 10 населени места във Видинско все още са без ток.

От ЧЕЗ съобщиха, че повредата по 110 киловолтовия проводник край Белоградчик, който аварира заради обледяване, все още не е отстранена. Монтира се ново електропреносно съоръжение.