Подходът към съседите трябва да е комплексен. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

България и Турция трябва да си партнират, за България това е важно, но не бива да си затваряме очите и за другите неща, каза той. По думите му Турция се развива „в посока обратна на съблюдаване на ценностите на ЕС“, има разправата с политически опоненти, журналисти, представителите на гражданските организации и общата атмосфера, която се създава там „далеч не е толкова розова“.

Снимка: bTV

„Може би Бойко Борисов не смята, че това е нещо толкова важно, но всъщност съблюдаването на демократичните принципи, свободата на словото, свободата на медиите са ключови елементи от всяка демокрация. Трудно е да си партньор с държава, която върви в обратната посока“.

Попитан за Русия, в която също има саморазправа с опозиционери, Вигенин посочи: „Трябва да има диалог, трябва да има сътрудничество, взаимодействие, но това не означава, че трябва да си мълчим за проблемите, които има. Както по отношение на Русия, така и по отношение на Турция. Но аз не бих сравнявал изцяло тези два случая. Не ми се иска да имаме еднакъв подход към всеки, тъй като проблемите са различни. Партньорство – да, но затваряне на очите за проблемите – не“.

Снимка: bTV

На въпрос дали има сделка между ГЕРБ и БСП за отстраняването на председателя на Парламента Димитър Главчев за сметка на укротена опозиция по време на европредседателството той посочи: „От самото начало на този Парламент казахме, че по въпросите на председателството на Съвета на Европейския съюз ще търсим взаимодействие, ще работим и ще помагаме на управляващите, ако важните решения се вземат в Парламента“. Според него опозицията не е обезоръжена.

Той потвърди, че вот на недоверие ще има и ще бъде внесен след гласуването на Бюджет 2018. Не си правим илюзията, че с един вот на недоверие ще свалим правителството, но със своята активност опозицията държи управляващите в по-добра кондиция.

Вижте целия разговор във видеото: