Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор „бюджет“ Кристалина Георгиева намекна, че скоро може да се включи в надпреварата за поста генерален секретар на ООН.

Това се случи снощи на конференция в Ню Йорк, организирана от Международния институт за мир.

По думите ѝ за нея е чест да види, че толкова много хора я окуражават да стане кандидат за главния пост в ООН, но това е решение на българското правителство.

В момента кандидат на България за поста е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На последното гласуване обаче тя зае пето място сред номинираните.

Преди две седмици се заговори, че правителството ще оттегли Бокова като кандидат и на нейно място ще издигне Георгиева. Твърдеше се, че това ще се случи на 13 септември по време на правителственото заседание. Тогава обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че Бокова остава българският кандидат, но подкрепата за нея ще е до време – 26 септември, и под условие – ако на петото изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН, тя се класира първа или втора. В противен случай „нещата за нас и за нея ще се променят“.

Междувременно се разрази международен скандал. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава. Тя визираше Германия и нейния канцлер Ангела Меркел, която по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Китай е поискала от руските лидери да подкрепят такава смяна.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че информацията, че канцлерът се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки-мун не отговаря на истината.

Днес говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн отказа да отговори на пресконференция на въпроси, свързани с хипотезата Кристалина Георгиева да започне кампания за ООН. „Не ми е известно някой от еврокомисарите да е в кампания“, заяви той.

„Процесът за избор на нов генерален секретар на ООН е в ход. Зам.-председателят Кристалина Георгиева следи публикациите в пресата като всички нас. Нямаме коментар“, добави той.