„Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче (...)” Тези въпроси задава работодателската организация КРИБ в писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, с копие до премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Поводът е убийството на бизнесмена Александър Антов, за което няма заподозрян и дори все още няма версия.

От организацията предупреждават, че няма да позволят това да е поредното неразкрито убийство. Те призовават Бъчварова да си подаде оставката, ако извършителят не бъде бързо заловени.

„Александър Антов бе една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход и в името на светлата му памет ние няма да допуснем смъртта му да остане просто част от черните хроники на медиите. Ако МВР допусне това, КРИБ няма да се примири и ще намери начин да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им”, пише в обръщението на бизнеса към вътрешния министър.

Ето и цялото писмо на КРИБ:

Поредното показно и нагло убийство в България, този път на един предприемач, символ на това как един българин може да успее и със собствени сили да изгради от дребно надомно производство една истинска империя, безкомпромисно и оглушително постави въпроса: Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого, или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес? Да убие, да ограби, да линчува и то с ясното съзнание, че ще остане безнаказан. Да, наистина безнаказан!

Вече трети ден няма арестуван, няма дори заподозрян, но иначе както винаги се работи по всички версии, докато накрая всички отново забравят. Този път обаче това няма да стане!

Александър Антов бе една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход и в името на светлата му памет ние няма да допуснем смъртта му да остане просто част от черните хроники на медиите. Ако МВР допусне това, КРИБ няма да се примири и ще намери начин да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им.

В края на миналата година, по повод протестите на служителите в МВР, четирите национално-представителни организации на работодателите излязоха с обща декларация, с която подкрепиха демонстрираното от правителството и ръководството на МВР желание за реформи в сектор сигурност. Дадохме нашия кредит на доверие. За съжаление отново нищо не се случи. Убийствата и терорът по отношение на личната сигурност по улиците на България продължават. Вече никой не може да се чувства в безопасност. Дори и да плащаме два пъти – един път над милиард лева за заплати на безмълвни наблюдатели и регистратори на престъпления и тяхното ръководство и още един път – за да поддържаме армия от охранители, които да пазят икономиката на България и хората, които реално я развиват. Това не може да продължава така! Категорично и безусловно поставяме следното искане:

- Да бъдат разкрити и задържани извършителите на убийството на Александър Антов сега и веднага. Ако това не се случи, министърът на вътрешните работи да подаде оставка.

- Обръщаме се към Главния прокурор на Република България с очакването виновните да бъдат наказани с цялата суровост на закона. Справедливо, но безмилостно!

- Обръщаме се и към премиера на Република България, който, в създалата се ситуация, трябва да ни убеди, че тези, които все още сме останали в България, не сме сбъркали и имаме все още шанс да покажем на света, че сме прави.

Има конкретни насоки по двете убийства, извършени само в рамките на няколко дни в София - на Веселин Стоименов и собственика на "Агресия" Александър Антов. Това обяви пред журналисти в Пазарджик заместник- главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. По думите му двете престъпления не са свързани.