Кръвната проба на шефа от пожарната – отрицателна, но невалидна
Законът изисква тя бъде дадена до 45 минути, а комисар Георги Толин я е дал три часа и половина по-късно
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Георги Толин
Снимка: bTV

Кръвната алкохолна проба на служителя на МВР, който предизвика верижна катастрофа в понеделник вечерта, е отрицателна. Тя обаче е и невалидна.

След катастрофата комисар Георги Толин отказва да бъде тестван с дрегер. Той все пак дава кръвна проби в болница „Света Анна”. Прави това обаче три часа и половина след инцидента – в 23:27 ч.

По закон обаче срокът е 45 минути – и не случайно. Установено е, че средно човешкият организъм разгражда 0,15 промила алкохол на всеки час.

Така изчисленията сочат, че за три часа се „изпаряват” около 0,45 промила. Граничната концентрация, при която може да се шофира е 0,5 промила.  

Виновният шофьор, отказал да бъде тестван за алкохол – високопоставен служител на МВРВчера той причини верижна катастрофа в София, но отказа да бъде проверен за алкохол; вътрешният министър разпореди незабавно дисциплинарно производство

Медиците са категорични, че няма медикаменти, които да ускоряват  разграждането на алкохола, но апелират в подобни случаи да се изследва и урина, защото там следите са по-трайни.

Казват, обаче, че опити за манипулации на пробите не са рядкост.

Проверката по случая продължава.

Вътрешният министър определи като недопустимо поведението на своя подчинен, но призова да се изчака проверката, преди да се говори за уволнение.

Към момента комисар Толин е с отнета шофьорска книжка, очаква ги и глоба до 2000 лв. за отказа му да се подложи на теста с дрегер.

Служител на МВР блъсна две коли в София, отказа да бъде тестван за алкохолВътрешният министър е разпоредил незабавно дисциплинарно производство по случая

Вижте още за случая в bTV Новините в 19 ч.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре