„Агенция пътна инфраструктура са могли да вземат някакви превантивни мерки от предишния ден, защото сметището до Ихтиман тлее от няколко дни”, смята бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев.

По думите му водеща версия и в момента е, че гъст дим от горящото сметище е причина за тежката верижна катастрофа на АМ „Тракия” вчера.

„Метеоролозите се произнесоха и казаха, че в тези дни и часове мъгла на това място не е имало”, пояснява Занев. Той допълни, че освен лошата видимост, причини за катастрофите са станали и несъобразената скорост на водачите и неспазването на дистанция.

„МВР са контролен орган – те само следят за изпълнение на закона за движение по пътищата, имат и превантивна функция. Като видят, че се създава предпоставка за ПТП, трябва да информират институциите”, категоричен е Занев.

Според него от АПИ не са имали време да поставят предупредителни знаци за лошата видимост, тъй като сметището е пламнало отново вчера рано сутринта.

„Има екипи, които минават по магистралата, но това е станало за много кратко време и не са могли да реагират. МВР са си свършили работата, от Пътното също казаха, че ако са имали информация са щели да сложат знаци”, допълва Занев.

Според него магистралите трябва да се оглеждат предварително, за да е ясно в какво състояние са те.