Военният министър Красимир Каракачанов не се е отказал от идеята за връщане на наборната военна служба. Това стана ясно при разгорещен дебат в пленарната зала, след като от БСП попитаха Каракачанов има ли все още планове да връща казармата.

Каракачанов отговори, че в рамките на една година ще бъде разработен план как да се действа по тази тема.

„Не сме се отказали от нашите идеи. Темата с наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България и най-вече наблюдавайки практиката на други европейски държави”, отбеляза министърът. „Няма нужда да изпиваме Черно море, за да разберем, че водата му е солена”, допълни той.

Антон Кутев на свой ред попита колко наборници трябва да има в тази наборна военна служба и с какво оръжие ще се въоръжават тези хора – „автомати, пушки, прашки”. Той поиска да знае също колко ще струва на държавата и откъде управляващите ще вземат парите.

Няма да ги въоръжаваме с прашки, увери Каракачанов. По думите му връзщането на казармата би струвало не повече от 100 млн. лева.

„Ако се случи нещо и се наложи да мобилизираме хората във възраст, способни да защитават отечеството, те ще бъдат пратени като пушечно месо без елементарна подготовка”, каза военният министър.

На финала на дебата стана ясно още, че служител на Министерството на отбраната Иво Антонов, който беше атакуван, след като е публикувал свои снимки с нацистки поздрав във „Фейсбук” и му беше поискана оставката, не е уволнен. Неофициално bTV научи, че Антонов дори все още е в болничен.