Трябва да има промяна в Закона за бедствията и авариите, заяви депутатът от БСП Красимир Янков. В студиото на „Лице в лице” той обясни за измененията, които депутатите от БСП искат да направят.

В сегашния си вид законът гласи, че при извънредна ситуация, подобна на тази в Хитрино, право на обезщетение имат само социално слабите граждани. От БСП обаче подготвят текстовете по новото предложение, което има за цел да даде възможност на всеки български гражданин да се ползва от държавна помощ в случай на бедствие.

Трябва да има и специализирано държавно звено, което да се грижи за бедствията и авариите, добави още Янков и обясни, че това е необходимо, за да може държавата да реагира бързо и адекватно при извънредни ситуации.

Той апелира към всички институции да се ангажират максимално със справянето с трагедията.

„Сега е предизборна кампания и тези, които са в изпълнителната власт, предполагам, че ще имат и допълнителен стимул”, коментира още той. Според него в момента има достатъчно дарения и солидарност от страна на българските, но трябва да има такава и от страна на държавата.

„10 декември е черна дата за България. Медийното участие създаде впечатление на ангажираност на максималния капацитет на всички институции, но е факт, че вече повече от четири дни блокадата на населеното място остава”, коментира още той и обясни, че е нормално напрежението сред хората да расте, имайки предвид прогнозите за удължаването ѝ с още седмица.

Красимир Янков коментира и друго предложение на БСП, свързано със стимулирането  на продажбата на българските стоки в големите супермаркети. Според него големите магазини с над 2 млн. лв. годишен оборот трябва да са задължени да излагат български стоки.

Самите вериги приемат такъв подход и дори вече са започнали увеличаването на пространства за такива продукти, обясни още Янков.

Вижте повече във видеото: