Красен Станчев: Нова атомна централа не може да продаде онова, което произвежда
Допусканията в доклада на БАН за АЕЦ „Белене” са нереалистични, заяви икономистът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    1
АЕЦ Белене, енергетика
Снимка: btvnovinite.bg

Всички независими експертизи дават цена на електроенергията от нова атомна централа най-малко 80 евро за мегаватчас. Това означава, че тази централа не може да продаде онова, което произвежда, защото няма кой да го купи. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Красен Станчев, икономист и преподавател в СУ по повод обсъждането на проекта АЕЦ „Белене”.

По думите му допусканията в доклада на БАН за проекта са нереалистични.

„При възможностите, които имаме в момента за предвиждане на каквото и да е, се получава, че тази централа няма никакъв смисъл”, отбеляза той.

Иван Костов призова държавата да се допита до ЕК по казуса „Белене”Енергийни експерти разкритикуваха доклада на БАН за централата

АЕЦ „Козлодуй” се плаща от данъкоплатците, не се плаща от цените на тока. В момента тази централа дава евтина електроенергия, защото не са калкулирани и не са събрани разходите за нейното извеждане от експлоатация и за складирането на отработеното ядрено гориво, застраховките са смешни, допълни икономистът.

„Смята се, че тези централи са субсидирани. И аз мога да карам „Ферари”, когато някой ми го плаща”, категоричен беше Станчев.

Вижте целия разговор тук:

  • 2
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре