Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота или неделя, то първият или първите два работни дни след тях ще са неприсъствени. Това реши парламентът с приети на първо четене промени в Кодекса на труда по предложение на Министерския съвет.  

Така отпада необходимостта правителството ежегодно да размества почивните дни през годината, а мотивът е, че ефектите от тази практика са противоречиви и по-скоро негативни. Според вносителя се създава предвидимост и сигурност при планиране и управление на трудовия процес чрез установяване на еднакъв брой работни дни за всяка година.

Работодателите протестират срещу новия режим, защото има условия за допълнителни почивни дни, информира председателят на социалната комисия Хасан Адемов.Той видя проблем в текста, с който се запазва правото на МС да обявява еднократно и други дни за национални официални празници, както и дни за честване на определени професии и да размества почивките през годината.

Най-вероятно това ще отпадне на второ четене, стана ясно от изказвания на народни представители от различни парламентарни групи.

Представителят на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров отбеляза, че се очаква поправките да доведат до увеличаване на БВП догодина, но чисто прагматично не само не се решава проблемът, но се задълбочава. В две комисии се обединихме, че за второ четене ще бъдат изготвени консенсусни за всички политически сили предложения за промяна, отговаряща на потребностите и на обществото, и същевременно на бизнеса, обяви депутатът.

Нуждаем се от абсолютно нов закон, този КТ се "кърпи" вече 30 години и не виждам причина проектът да бъде подкрепен, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че сливането на почивни дни и отработването на празници на практика не се отменят с предлаганите промени, а само се въвежда един нов параграф