Данъчните ще запорират по-бързо сметки за неплатени фишове и глоби към КАТ. Такъв се очаква да бъде ефектът от свързването на системите на двете институции. Информацията за наложените санкции ще идва почти в реално време.

Николай казва, че е шофьор вече 20 години, но няма нарушения. Смята, че у нас водачите не спазват правилата, но зад граница всеки е изряден.

"Навън се събират глобите, а тук не се събират, всеки е хитър и иска да нарушава закона и да не плаща", казва Николай.

Именно МВР е институцията, която прехвърля най-много фишове и наказателни постановления към данъчните за принудително изпълнение За последните шест години бройката е над 2,5 милиона, а 90% са за глоби до 100 лева. С връзването на системата на КАТ и данъчните се очаква събираемостта да се повиши.

„Много е важно хората да попълват много правилно вносните бележки, за да се отразят веднага плащанията в системите и на КАТ и на НАП. Към настоящия момент те са минимизирани до серия на фиша, номер на фиша, както и сума, която следва да бъде платена”, обясни Боряна Жилова, началник на дирекция „Събиране” в НАП.

Ако контролите не отговарят, има риск системата да не отчете плащането и шофьорът отново да попадне в списъка на данъчните.

Според Асоциацията на пострадалите от катастрофи - истинското решение е глобите да се плащат на място - по банков път.

Сериозен брой неплатени глоби и фишове оставят и чуждите шофьори у нас. Депутати от Реформаторския блок готвят промени, които да им забранят да напускат страната, ако имат неплатени глоби, а за по-тежки нарушения да се свалят и номерата.