След близо 40 дни блокадата на българо-гръцката граница най-накрая свърши и гръцките фермери си тръгнаха, заедно с близо 450 трактора, предаде кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

За този над месец в капан попаднаха хиляди – шофьори на камиони, на леки коли и семейства с деца. Бебета чакаха с дни на границата.

Снимка: bTV

В отговор на гръцката стачка български превозвачи направиха контраблокада и също затвориха границата.

Напрежението сред чакащите ескалира и български превозвачи дори атакуваха блокадата, за да могат да си купят храна от България.

Чакащите от гръцка страна се оплакваха от полицейски репресии, на Илинден се стигна и до бой между гръцки шофьори.

Наложи се да се намеси държавата и транспортният министър Ивайло Московски многократно осъмна на границата.

„Толкова голяма подигравка с българите не съм виждал никога през живота си“, коментира той.

Превозвачи и държава поставиха ултиматум на гърците – да освободят границата или ще има бойкот на превоза на гръцки плодове и зеленчуци.

До това не се стигна, тъй като последният ден на февруари беляза края на блокадата.

Гръцките фермери не са доволни. „Не ни дадоха нищо, но трябва да тръгваме. [Гръцкият премиер Алексис] Ципрас не дава нищо, ще видим сега, това зависи от държавата, не от нас“, коментира Янис.

Резултатът от блокадата е напрежение, влошени междусъседски отношения и огромни загуби. По предварителни изчисления, загубите само за превозваческите фирми са в размер на 10 млн. евро. Тепърва ще има загуби и в сферата на туризма, смятат туроператори.