Почти всеки трети в Европа е с кожна алергия заради допир до дрехи, бижута или козметика. Модернизацията в световен мащаб ражда нови причинители на алергията. 

Кожните алергии са на четвърто място по хронични проблеми. Данни на Световната здравна организация показват, че 30 на сто от активното население в Европа страда от контактна кожна алергия. Най-новият алерген, за който лекарите тестват пациентите, е смесица от 8 текстилни бои

Галя Бояджиева забелязва, че когато си слага бижута, получава сърбеж, и разчита д-р Петя Златева да разгадае причинителя. Подлага се на тест, при който се проверява реакцията на кожата при 30 алергена. Тестът не се поема от Здравната каса. Два дни Галя ще стои с лепенки върху гърба.

Снимка: btvnovinite.bg

След това на мястото на алергена, към който има реакция, се появява зачервяване, може да се появят и мехурчета. 

Най-вероятно жената ще се окаже алергична към никела, който е първенец по отключване на контактни кожни алергии.

„Преди не съм обръщала такова внимание, но напоследък ми се иска все повече да нося бижута като всяка жена”, признава Галя. 

Последният причинител на кожна алергия, включен в списъка на Европа, са 8 текстилни бои. Щом са в списъка, това означава, че поне 2 на сто от населението на континента е проявило реакции срещу тях.

Най-рискови са оцветените изкуствени материи, твърдят лекарите, които апелират жените да са бдителни дори когато си правят маникюр.

„Новите технологии за нанасяне на ши и гел лак – те съдържат акрилати, това също е алерген и по-особената технология на нанасяне на лака със специално облъчване всъщност го задържа по-дълго на нокътната плочка и това е предпоставка за алергия”, предупреждава дерматологът д-р Златева. 

При децата зачестяват алергиите от детските комплекти за гримове и от мокрите кърпи. Специалистите съветват пациентите да търсят лекарска помощ навреме, за да не се усложнява лечението.