Ако Оманският фонд спечели делото за КТБ в Европейския съд в Люксембург, България ще трябва да плати стотици милиони, защото тогава и фондът, и Цветан Василев ще трябва да си вземат собственият капитал и българската държава ще трябва да плати стотици милиони. Това обяви в „Лице в лице” бившият премиер Иван Костов.

По думите му не може да се каже, че той е ощетил държавата, но ако делото за умилен фалит на КТБ бъде спечелено, тогава България наистина ще загуби много средства.

„Договорът ми по влога в КТБ е сключен по търговския закон и на база на договора имам право да го прекратя, когато искам. Има клауза в договора, че той може да бъде прекратен. Аз съм си прекратил договора с КТБ. Не съм го променял, не съм го преформатирал. Аз съм го спрял”, обяви Иван Костов.

По думите му премиерът Бойко Борисов е сериозно подведен за промените за преференциалните лихви. „Фондът е изплатил влоговете – той е собственост на банките, не на държавата”, припомни той и отбеляза, че държавата дори ще спечели от това, че е дала заем на фонда.

„Няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите. Още по-малко дължа обяснения на медиите”, каза още Костов. „Познавам Цветан Василев от 2001-2002 година. Тогава НДСВ изхвърли фондация „Демокрация” от сградата си. Цветан Василев тогава ни помогна. Даде ни кредит и помогна да се спаси фондацията”, обясни бившият премиер.

„Този спор кой е виновен и кой е невинен няма да се реши от медиите нито на този, нито на онзи. Няма да се реши от Народното събрание, нито от правителството. Този въпрос ще се реши от европейски съд”, посочи той.

Костов припомни, че Оманският фонд съди България за умишлено фалиране на КТБ и ако това дело бъде спечелено, България ще трябва да плати стотици милиони. Той каза, че е било „късогледо” да започнат да се съдят квесторите, защото така се дават козове на Оманския фонд по делото.

„В момента тече мощна атака срещу българската политическа система. Аз съм щрих от пейзажа”, заяви Иван Костов, но не уточни от кого се води тази кампания.

Той посочи обаче, че „Булгартабак” е купена с пари от КТБ и се управлява от известни лица. Сградата на КТБ на „Гарибалди” пък е станала собственост на защитен свидетел и пред очите на прокуратурата. Как така става това, попита Костов.

По-късно пред bTV адвокатите на Цветан Василев, потвърдиха, че сградата е ипотекирана в полза на дружество на защитения свидетел Бисер Лазов.

Риск от войната на пътя

Според Иван Костов най-голямата заплаха пред България в момента е рискът от пътнотранспортните произшествия и загубата на живот на стотици млади хора. По думите му това е унищожаване на генетичен фонд на нацията, огромно загуба на работно време, загуби на здравната и социалната система, които лабораторията му за анализи изчислява на около 1,6 милиарда.

Вторият голям риск е това, че на България се нанасят много големи щети, като се завишават цените на внасяния суров петрол с 13,27%.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”