Корнелия Нинова: Умишлено провалиха КСНС, Кабинетът не иска да се бори с корупцията
В подкрепа на тезата си тя прочете част от докладите, представени вчера. В един от тях се казва, че „невинаги корупцията е престъпление“, а в друг – че „една от основните причини за несправянето с корупцията е липсата на ясна дефиниция на понятието“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Корнелия Нинова
Снимка: bTV

Вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) беше провален умишлено от управляващите, които не искат да се борят с корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

КСНС приключи без успех заради липса на кворум (ОБЗОР)По време на заседанието не се е стигнало и до гласуване

Президентът обяви, че всички са потвърдили писмено присъствието си. Не всички дойдоха, а онези, които си тръгнаха предварително, не бяха обявили, че ще си ходят. Става въпрос за Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ, Владислав Горанов, Веселин Марешки. По закон те трябваше да посочат заместници, но никой не го направи, изтъкна Нинова.

Бойко Борисов: Новината за бойкот на КСНС е 100% фалшиваПо-приятелски КСНС не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов, каза премиерът

Когато се видя, че няма кворум, от управляващите предложиха антикорупционният закон да се решава в Народното събрание, все едно президентът и КСНС нямат значение, посочи тя. И добави, че никой от управляващите не е пожелал да представи доклада на Екатерина Захариева за антикорупция, макар държавният глава да го е поискал.

Корнелия Нинова
Снимка: bTV

„Какво е това? Какво показваш с това пренебрежение? Унижаваш институцията!“, възмути се Нинова.

Според нея правителството на Бойко Борисов не иска да се бори с корупцията. В подкрепа на тезата си Нинова прочете част от докладите, представени на КСНС. В един от тях, подписан от правосъдния министър Цецка Цачева, се казва: „...иначе казано невинаги корупцията е престъпление“. В доклада на правителството пък пишело, че „една от основните причини за несправянето с явлението корупция е, че липсва ясна дефиниция на понятието корупция“. „Определение има, казва се Наказателен кодекс“, контрира Нинова.

Корнелия Нинова
Снимка: bTV

В проектозакона на ГЕРБ корупцията е сведена до административно нарушение, което се наказва с глоба. Ние искаме да се смята за престъпление, да има разследване, обвинения и присъди, каза гостът.

„Предлагат орган, който политиците ще излъчват, за да ги разследва, че крадат. Абсурд! Затова казвам, че не искат да се борят с корупцията. Не можеш да дадеш в ръцете на управляващите органа, който ще ги наказва“, продължи тя.

„От вчера никой не говори дали да има разследващи функции или не (антикорупционният орган, бел. ред.), от това бягат – да няма разследване, да има глоби“, посочи още Нинова.

Политическата класа на прехода не се бори с корупцията, а я прави, заяви тя.

За закона за роднинските назначения, предложен от БСП, Нинова посочи, че получават информация от цялата страна за проблеми с такива назначения. Става въпрос за над 100 сигнала, някои от които – и по-тежки от тези в Хасково. Имаме много информация, ще продължаваме да я изнасяме. Това не са битови въпроси, а държавнически въпрос – защо младите нямат работа, а се назначават братовчеди? Вземат ли те обществени поръчки? има ли натиск над тези администрации по време на избори?, попита тя.

И ние сме го правили, призна Нинова, но посочи, че искат тази практика да спре, затова внасят закон.

Вижте повече във видеото:

Нинова коментира и разрешението на кризата с „Емко“. Вижте повече тук.

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре