Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска вот на доверие от Пленума на партията и заяви, че ако не го получи, ще се оттегли от поста.

„Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези 1 млн. българи и за България, която трябва да променим“, заяви Нинова.

Тя обяви, че има много тънка граница при правенето на коалиции, отвъд която е съглашателството. “В политиката ако прескочиш границите губиш”, посочи тя.

Първите критики бяха за зависимости. Георги Божинов коментира, че не можеш да се наречеш независим лидер когато хората знаят, че имаш зависимости в миналото.

Вторите критики дойдоха от Сергей Станишев, лидер на ПЕС. „Ние не достатъчно категорично отстояваме това, което сме направили за Европа”, каза той.

Съпартиецът Жельо Бойчев посочи вота на доверие като достоен ход и по думите му Нинова ще получи подкрепата на левицата.

В началото на днешното заседание на Националния съвет на БСП социалистите приеха декларация, в която категорично се противопоставят на „непазарно повишаване на цената на природния газ”. БСП призовава КЕВР да преразгледа решението си за поскъпването на газа.

От БСП настояват за поемане на персонална отговорност от всички отговорни, сред които председателят на КЕВР Иван Иванов и бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.