Ще закрием паралелната държава. Ще положим основите на друга, в която държавата има своята роля в икономиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседанието на 49-ия конгрес на партията.

По думите ѝ живеем в две Българии – официална и паралелна, виртуална и реална.

Тя цитира проучване на БСП, според което гражданите плащат от джоба си неофициално, извън данъци, осигуровки и такси, 10 млрд. лв. за паралелна държава, от тях над 2 млрд. лв. годишно – за здраве, над 1,5 млрд. лв. – за образование, над 3 млрд. лв. – за завишени цени на картели и монополи, над 1 млрд. лв. – подкупи за административни услуги, на 2 млрд. лв. – щети от нагласени обществени поръчки.

Докато ГЕРБ предлагат „доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов“, БСП излиза с национален план за развитието на България. Изборът на БСП са правила, възмездие, сигурност и справедливост, подчерта Нинова.

„Искаме България, опряна на корените си в културата, в духовността и българщината, заяви тя. Според нея това може да се постигне с решителни действия срещу мафия и битова престъпност; държавна грижа за икономиката, производството, земеделието; образование, което гарантира грамотност, работа в България и кадри за икономиката; здравна система, до която всеки българин има достъп; култура и духовност, които градят ценностна система; сигурност на границите и във всеки дом; и външна политика, подчинена само на националния интерес.

Нинова подчерта, че предложенията не са популизъм. Пари има, стига да се харчат разумно и да не се крадат, заяви тя. Затова от БСП предлагат да се промени начина на бюджетиране на държавата.

Промяната е задължителна, заяви още Нинова, като посочи, че партията ѝ е сложила началото на тази промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент.

Днес конгресът на БСП ще обсъди и одобри предизборната платформа за участие на партията в предстоящите парламентарни избори. Ще бъде взето решение за коалиционна политика и формата за участие в изборите.

Нинова предложи коалиция с по-малък на брой партии, със сключени двустранни споразумения с други партии и граждански сдружения извън коалицията за търсене на по-широка подкрепа. Според нея досегашната структура и състав на коалицията е изчерпал възможностите за разширяване на електорална подкрепа за БСП.

Утре делегатите ще обсъдят и приемат нов устав на БСП. В проекта се предлага да не могат да бъдат номинирани за народни представители хора с три пълни мандата (или 12 години) в парламента. Всеки член пък пряко ще избира председателя на партията, но лидерът на партията ще има само два мандата, за да не се поблазни да ползва партията като своя.