Корнелия Нинова спечели балотажа срещу Михаил Миков и става председател на БСП.

Подобна промяна се случва за първи път в новата история на партията – досега всички лидери са напускали висшия партиен пост, защото са искали да се оттеглят, а не защото са губели от конкурент.

В първото си интервю за bTV като лидер на партията, тя даде заявка, че ще работи с конкурентите си за лявата идея и започва подготовката на национален план за алтернатива на ГЕРБ.

Разликата между Миков и Нинова е 46 гласа: от 750 гласували делегати 395 са предпочели Нинова, а 349 – Миков.

Почти толкова – 49 гласа, но в полза на Миков беше разликата на първия тур на изборите, който се проведе късно снощи.

Снимка: Ладислав Цветков

Наложи се обаче да има и балотаж, тъй като никой от двамата основни претенденти не успя да събере гласовете на повече от половината делегати на 49-ия конгрес.

Снощи при 755 гласували Михаил Миков спечели 329 гласа, Корнелия Нинова – 280, Красимир Янков – 77, Георги Гергов – 55, а Валери Жаблянов – 10.

Победата на Нинова обяви официално Стефан Данаилов.

Той посъветва новия председател да обира емоциите си и да подбира обкръжението си.

„Моите най-искрени страхове са какво ще се случи утре. Ние дължим всичко на думичката БСП. Най-важното е ще имаме ли силите да изчистим погледите си и съзнанието си и да се погледнем в очите. Роенето на други леви партии през годините откъснаха от нашата тъкан...”, каза още той и призова Нинова да ограничи мечтите, защото „хората чакат, а мечтите трудно се реализират”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Няма да ви разочаровам, няма да ви предам. Другаря Данаилов моля да бъде спокоен и да бъде мечтател – ние заедно от утре ще променим БСП, заедно всички, и ще я направим единна и сплотена зад лявата идея”, бяха първите думи на Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на ПГ”, каза пък Михаил Миков.

И Станишев е доволен

Винаги с жени съм работил много добре, защото жените са емоционални. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред журналисти по повод избора на Корнелия Нинова за председател на БСП.

По думите му жена начело на БСП е ново за партията. Оптимист съм, нашата идея е оптимистична, коментира той.

Според Станишев Нинова осъзнава трудностите и рисковете от разделение в партията. Ние прекалено много енергия хвърляме във вътрешни боричкания, които само отслабват БСП, а трябва да използваме тази енергия срещу нашите политически опоненти и за добруването на хората, посочи той. Отговорността е голяма, проблемите са много, очакванията също, каза още той.

Сергей Станишев заяви, че е пожелал успех на Корнелия Нинова и е споделил неговите виждания какво би било полезно за БСП.

Ще се промени ли БСП след избора на нов председател