Блокадата на границата с Гърция остава неизвестно докога. Граничните пунктове са затворени за всички видове пътни превозни средства.

Тя е в отговор на блокадите на гръцки фермери, които продължиха близо четири седмици.

По обяд границата на ГКПП Кулата беше отворена от гръцка страна, но българските превозвачи отказаха да отворят пътя, докато фермерите не обещаят да махнат трайно техниката си от пътя.

От двете страни на пункта опашката е около 60 км.

На ГКПП Илинден – Ексохи протестиращите шофьори взеха решение да спрат пропускането не само на автомобили, но и на пешеходци, но получиха призовки от полицията. Казват, че се чувстват дискриминирани, защото тук до сега не е идвал представител на държавата, съобщи кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

„Искаме час по-скоро тия неща да се разнищят, затова искаме съдействието на държавата. Имаме ли държава или нямаме?“, коментира превозвачът Доналд Джеферсън.

На Кулата продължава денонощното дежурство на шофьорите.

Гърците ни подвеждат, комуникацията вече трябва да е на ниво министър-председатели, каза за bTV Веселин Дангов – един от шофьорите от контраблокадата, който е участвал и в срещите с гръцките представители.

Според Дангов на протестиращите български превозвачи на срещата вчера с гръцки представители не са дошли хората, които е трябвало, а техни заместници.

Предложиха каквото и преди са предлагали – отваряне на границата за 48 часа и после някакъв график, обясни той. Това е подвеждане на българската дипломация. Не трябва да продължаваме да се подвеждаме, а да се комуникира на по-високо ниво, на ниво министър-председатели.

Няма промяна в организацията на контраблокадата. Пропускаме само живи животни, траурни церемонии и товари първи клас.

Пропускани са и някои автомобили с деца, „които се вижда, че няма как да бъдат оставени на гръцка или българска територия, те не са виновни, че някой е изпуснал положението в Гърция“.

Не ни притеснява да седим до когато трябва, за да отвоюваме това, което искаме, каза превозвачът.

„Дали гръцките искания на тези протестиращи са основателни или не, изобщо не ни касае нас. Ние сме граждани на друга европейска държава и техният израз на недоволство не трябва да засяга по никакъв начин нашите интереси и нашите права и свободи в Европа, които са най-вече свободно придвижване в съюза“, коментира от границата и адвокат Борис Харизанов.

Голяма част от клиентите в адвокатската му кантора в Петрич са гърци и работата му е възпрепятствана. Затова обмисля да заведе и дело за претърпени загуби в следствие на блокадата.

На входа на ГКПП Златарево се е образувала близо 4-километрова опашка от тирове. Повечето от тези моторни превозни средства влизат на наша територия от Гърция през Македония.

По решение на ръководството на ГДГП е пуснато още едно трасе, насочени са и екипи от гранични полицаи, за ситуацията е уведомена Агенция „Митници“ с цел създаване на допълнителна организация за по-бързо обработване на чакащите камиони.

Междувременно на борсата в София изхвърлят стока, развалена заради престоя на границата.

Вносителите отчитат стотици хиляди левове загуба. Те са гневни както на гръцките фермери, така и на българските превозвачи, които организират контраблокадата. Говорят и за съкращаване на персонал.

Снимка: Ралица Страшникова

Ралица Недялкова, собственик на склад за плодове и зеленчуци на едро, пресмята, че за последните дни губи над 15 хил. лева.

Снимка: Ралица Страшникова