Кондукторката, спасила пътници в запаления снощи влак София-Бургас, е в болница. Първа помощ след инцидента са потърсили още началник влакът, както и един от машинистите, които са участвали в гасенето на пламналата машина с пожарогасители.

Два вагона от композицията на влака изгоряха, но инцидентът се размина без пострадали заради бързата реакция на железничарите. Кондукторка Фатме Хюсеин първа забелязала дима и след спирането на гара Коньово и е помогнала за евакуацията.

За късмет на пътниците, пожарът пламнал на самата гара.

Докато дойдат пожарникарите, кондукторката извежда на безопасно място всички пътници и заедно с машинистите и началник-влака започват да гасят с наличните пожарогасители пламналия влак. Помагат и пътници.  

Намираме Фатме Хюсеин в болницата. Едва днес потърсила лекарска помощ.

"Не се изплаших, просто трябваше да взема мерки – да мисля първо адекватно, да отстраним пътниците, да няма произшествие... Пламъците много бързо обзеха влака, тичах за пожарогасител от първите два вагона". 

Преди пожарната, дошла линейка. Фатме разказа, че е питала хората един по един дали им е лошо от дима.

Изморени и притеснени, пътниците пристигнаха в Бургас с автобус след полунощ.

Даниел Тричков се прибирал след репетиция в пловдивската опера. Разказа, че след Нова Загора усетил силен мирис на пластмаса.

"Бяхме на Коньово, т.е. близо, и вече миришеше много”, разказа той.

Всички пътници са евакуирани преди вагоните да пламнат.

"За части от минутите, от секундите, започнаха да падат прозорци, да трошат, да капят. Дори имаше взривове, един по-сериозен, електрическата мрежа буквално се разкъса като ластик", допълни Даниел Тричков.