В продължение на часове днес извършването на регистрация и пререгистрация на МПС на гишетата на КАТ беше силно затруднено в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Технически проблеми забавихаи трафика през граничните пунктове. Затруднено бе обработването на документите при граничния контрол.

Според предварителна информация, един от сървърите в София е отказал. В следобедните часове проблемът беше отстранен, но отне време, докато работата се върне към нормалното.

bTV научи за километрични опашки и на пунктовете Калотина и Кулата. Според зрители, чакащите от сутринта тирове са десетки, а пропускането на превозни средства ставаше изключително бавно.

Проблемна беше и ситуацията в столичния КАТ, откъдето минават стотици коли всеки ден.

Проблемът със сървъра затвори и границата с Турция. От 11:45 часа до 14:55 часа днес граничен пункт „Капитан Андреево” спря работа, тъй като системата на Гранична полиция не функционираше.

Спирането на работа на пункта за три часа доведе до образуването на километрични опашки от тирове и от двете страни на границата.

За да се избегне задръстването при пътникопотока, леките коли са били пропускани при облекчен режим, което на практика означава, че три часа автомобилите не са били въвеждани в системата.

От пресцентъра на Гранична полиция уточниха, че подобно решение не е изключение. При увеличен пътнико- поток или технически проблем, съгласно Шенгенския граничен кодекс се въвежда така наречения фейсконтрол ,   който представлява визуална проверка на лицето преминаващ граница със снимката на паспорта.

КАТ Хасково също преустанови работа днес за часове.

За около два часа днес в Смолян е имало проблем със системата за издирване на ИНТЕРПОЛ и ШИС, потвърдиха  от пресцентъра на МВР в областния град. Проблемът е отстранен и към момента работата е в нормалния си ритъм.

В Пловдив сривът съвпадна с акция срещу заподозрени в корупция и други престъпления катаджии.

Фокус съобщава, че около 10:00 часа е спряла да работи системата за регистрация на автомобили в пловдивския КАТ, като това е довело до опашки. Подобна е и ситуацията във Варна, където се е извършвало единствено въвеждане на договор за предстоящ собственик.